Ziarno kukurydzy kiszone jest zalecane przede wszystkim do stosowania w żywieniu tuczników i loch. Jednak w stosunku do loch ważna jest jakość kiszonki, natomiast tuczniki mogą ją otrzymywać przez cały okres tuczu.
Dlaczego kukurydza jest wybierana na cele paszowe?
Kukurydza jest wybierana na cele paszowe przede wszystkim z powodu wysokiej zawartości składników pokarmowych oraz energii pochodzącej ze skrobi. Kukurydza może w dawkach pokarmowych dla świń sięgać nawet 70%. W przypadku loch niskoprośnych kiszonka powinna być podawana w ilości 5–5,5 kg na sztukę każdego dnia. Z kolei dla loch wysokoprośnych zaleca się podawać 2–3 kg w połączeniu z mieszanką treściwą w dawce pokarmowej. Należy też pamiętać, że prawidłowe pH kiszonego ziarna kukurydzy powinno wynosić od 4,0 do 4,3, co zapewnia zastosowanie odpowiedniego konserwantu jak np. kwas propionowy. Dodatkowo mieszanki z udziałem kiszonego ziarna powinny być skarmiane na bieżąco. Nie jest zalecane ich długotrwałe przechowywanie. Udział kiszonego ziarna w mieszankach, które są skarmiane automatami paszowymi nie powinien przekraczać 30% dawki. Ziarno kukurydzy kiszone to także dobry wybór w żywieniu przeżuwaczy jako źródło energii w skarmianej dawce, w szczególności wysokowydajnych krów mlecznych. Takie ziarno stanowi uzupełnienie kiszonki z całych roślin kukurydzy, a czasem potrafi je kompletnie zastąpić.
Kiedy zbierać kukurydzę na kiszenie ziarna?
Żniwa kukurydziane mają miejsce od połowy października do końca listopada (czasem dłużej). Ziarno kukurydzy jest w pełni dojrzałe przy wilgotności 35-40% (określana określa się przy pomocy wilgotnościomierza). Wiadomo, że ziarno zakończyło już swój wzrost, gdy pojawia się czarna plamka na czubku ziarniaka. Natomiast do kiszenia ziarna zalecana jest wilgotność około 25-35%, co pozwala przyśpieszyć zbiór kukurydzy z pola o około 2 tygodnie, w porównaniu roślin przeznaczonych do suszenia. Ziarno po zbiorze musi zostać odpowiednio rozdrobnione, w szczególności dla przeżuwaczy, aby mogły je całkowicie wykorzystać.
Jak wygląda kiszenie ziarna kukurydzy?
Zwykle ziarna kukurydzy zakisza się w rękawach foliowych, co najlepiej zabezpiecza przed jego psuciem się. Do pakowania ziaren do rękawa używa się specjalnych maszyn, które najpierw odpowiednio rozdrabniają ziarno, a potem je wpychają (w odpowiedni sposób rozkładając i ubijając). Jest to technologia zazwyczaj stosowana w większych gospodarstwach, gdzie pojawia się duża ilość ziarna do zakiszenia, gdyż jest kosztowna.
Natomiast mniejsze ilości ziarna lub brak dostępu do usługi zakiszania w rękawie, sprawia, że używane są worki typu big-bag czy nawet zwykłe pryzmy lub silosy. Przy stosowaniu worków wystarczy rozdrobniony materiał wrzucić do worka, jednak najpierw trzeba upewnić się, że był w nim wkład foliowy. Po zagęszczeniu materiału należy szczelnie zamknąć worek. Z kolei w przypadku pryzm należy pamiętać o szczelnym wyłożeniu folią dna pryzmy, co pozwoli zminimalizować straty.