Letni sposób na truskawki

Lato bez jedzenia lodów? Aż trudno sobie to wyobrazić. W gałce, na patyku czy z kubełka – formy czy smak nie są istotne, dopóki można po nie sięgnąć. Coraz częściej przygotowuje się je w domu, również zaczęto sięgać po orzeźwienie z owoców i robienie sorbetu. Jeśli chodzi o sorbet truskawkowy przepis na niego jest bardzo prosty, co sprawia, że szybko można cieszyć się smakiem lata we własnym domu.

Zdrowsze, bo domowe

Przyrządzanie lodów i sorbetów w swojej kuchni zamiast kupowania lodów niesie ze sobą korzyści dla zdrowia – przede wszystkim można kontrolować ilość cukru, jaka znajdzie się w gotowym produkcie, i wykorzystać sezonowe owoce, by stworzyć z nich coś więcej niż ciasto czy kompot.

Tak przygotowane lody, nie posiadając żadnych dodatków, konserwantów, są deserem niskokalorycznym – gałka to około pięćdziesięciu pięciu kilokalorii – więc sięgać po nie mogą także osoby, które dbają o linię i uważnie dobierają to, co ląduje na ich talerzu.

Mrożone – lody nie muszą być jedzone tylko latem – lub świeże truskawki są odpowiednim składnikiem, który podczas zmiksowania nabiera gładkiej konsystencji, a naturalnie zawarta w nich glukoza i witaminy to coś, co w diecie, również dzieci, powinno się znaleźć.

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • pół szklanki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • dwie łyżki wody

Przygotowanie

W małym rondelku umieścić sok z cytryny, dwie łyżki wody oraz cukier. Podgrzewać syrop kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawić do przestudzenia.

W tym czasie umyć truskawki i usunąć szypułki. Truskawki umieścić w garnku i zmiksować na gładką masę. Można użyć blendera ręcznego lub zmiksować je w kielichu.

Do masy truskawkowej wlać syrop z cukru. Całość zamieszać i przelać do niedużego pojemnika na lody. Po 2 godzinach wyjąć pojemnik i zamieszać lody. Zblendować lody jeszcze 1-2 razy w godzinnych odstępach. Dzięki temu ich struktura będzie jednolita i będzie można je nakładać „na gałki”. Po każdym mieszaniu lody od razu odkładać do zamrażalnika.
Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po 6 godzinach.
W wersji lodów na patyku czy w foremkach wystarczą jedynie 2 godziny mrożenia.
Podawać w pucharkach lub na talerzykach. Do dekoracji lodów można użyć listków świeżej miętej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *