Babeczki z owocami to klasyczna propozycja deseru, zwłaszcza podczas letnich wieczorów. Nikt wtedy nie wyobraża sobie, jedzenia słodkich deserów bez dodatku owoców. Dlatego proponujemy dzisiaj zrobienie kruchych babeczek z owocami z bitą śmietaną. Idealna propozycja do popołudniowej herbaty w lecie.
Do przygotowania babeczek z owocami potrzebujemy :
Na ciasto :
- 1 i ¼ szklanki mąki pszennej,
- pół koski schłodzonego masła,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 3 żółtka,
- masło do posmarowania foremek.
Na nadzienie potrzebujemy :
- 100 gram serka mascarpone,
- szklanka schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36%,
- 250-300 gram owoców, zależnie od tego jakie lubimy; mogą być maliny, ananas, kiwi, pomarańcze, mandarynki, wiśnie, czereśnie, jagody lub jeżyny,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- jedna laska wanilii,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 2 łyżki jasnej galaretki w proszku.
Przygotowanie
Aby zrobić ciasto zaczynamy od wymieszania razem mąki i cukru pudru. Dodajemy do tego posiekane masło i rozcieramy palcami. Dodajemy do tego żółtka po czym szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i na godzinę wstawiamy do lodówki. Kiedy się schłodzi zagniatamy je 2-3 razy i rozwałkowujemy na grubość mniej niż pół centymetra.
Wycinamy okręgi, które potem wkładamy do posmarowanej masłem foremki na babeczki.
Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 18 minut. Muszą się w tym czasie ładnie przyrumienić. Po wyjęciu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Teraz czas na nadzienie. Galaretkę zalewamy ¼ szklanki gorącej wody, rozpuszczamy mieszając i odstawiamy aż ostygnie ale nie zastygnie.
Żelatynę wsypać do rondelka, zalać 3 łyżkami wody i poczekać aż napęcznieje. Powinno zająć to jakieś 15 minut.
W tym czasie serek mascarpone wymieszać przy pomocy miksera z cukrem pudrem i waniliowym. Najlepiej na niskich obrotach.
Następnie śmietankę kremówkę ubić na sztywno z ziarenkami wanilii. Dodać sztywną masę do serka i wymieszać ostrożnie na niskich obrotach.
Wracamy do żelatyny. Należy ją podgrzać na małym ogniu i mieszać, aż się rozpuści. Wlewamy ją powoli do śmietany z serkiem miksując na średnich obrotach. Otrzymujemy krem do babeczek.
Równomiernie napełniamy nim babeczki. Na wierzchu kładziemy owoce lub ich kawałki i ostrożnie polewamy małą ilością tężejącej galaretki.
Odstawiamy aż galaretka stężeje.