Niezwykłe babeczki ze świeżymi owocami na kruchym spodzie

Babeczki z owocami to klasyczna propozycja deseru, zwłaszcza podczas letnich wieczorów. Nikt wtedy nie wyobraża sobie, jedzenia słodkich deserów bez dodatku owoców. Dlatego proponujemy dzisiaj zrobienie kruchych babeczek z owocami z bitą śmietaną. Idealna propozycja do popołudniowej herbaty w lecie.

Do przygotowania babeczek z owocami potrzebujemy :

Na ciasto :

  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej,
  • pół koski schłodzonego masła,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • masło do posmarowania foremek.

Na nadzienie potrzebujemy :

  • 100 gram serka mascarpone,
  • szklanka schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36%,
  • 250-300 gram owoców, zależnie od tego jakie lubimy; mogą być maliny, ananas, kiwi, pomarańcze, mandarynki, wiśnie, czereśnie, jagody lub jeżyny,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • jedna laska wanilii,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki jasnej galaretki w proszku.

Przygotowanie

Aby zrobić ciasto zaczynamy od wymieszania razem mąki i cukru pudru. Dodajemy do tego posiekane masło i rozcieramy palcami. Dodajemy do tego żółtka po czym szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i na godzinę wstawiamy do lodówki. Kiedy się schłodzi zagniatamy je 2-3 razy i rozwałkowujemy na grubość mniej niż pół centymetra.
Wycinamy okręgi, które potem wkładamy do posmarowanej masłem foremki na babeczki.
Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 18 minut. Muszą się w tym czasie ładnie przyrumienić. Po wyjęciu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Teraz czas na nadzienie. Galaretkę zalewamy ¼ szklanki gorącej wody, rozpuszczamy mieszając i odstawiamy aż ostygnie ale nie zastygnie.
Żelatynę wsypać do rondelka, zalać 3 łyżkami wody i poczekać aż napęcznieje. Powinno zająć to jakieś 15 minut.
W tym czasie serek mascarpone wymieszać przy pomocy miksera z cukrem pudrem i waniliowym. Najlepiej na niskich obrotach.
Następnie śmietankę kremówkę ubić na sztywno z ziarenkami wanilii. Dodać sztywną masę do serka i wymieszać ostrożnie na niskich obrotach.
Wracamy do żelatyny. Należy ją podgrzać na małym ogniu i mieszać, aż się rozpuści. Wlewamy ją powoli do śmietany z serkiem miksując na średnich obrotach. Otrzymujemy krem do babeczek.
Równomiernie napełniamy nim babeczki. Na wierzchu kładziemy owoce lub ich kawałki i ostrożnie polewamy małą ilością tężejącej galaretki.
Odstawiamy aż galaretka stężeje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *