Waniliowy a może wanilinowy?
Jeśli chociaż raz w życiu piekłeś ciasto, na pewno wiesz, że cukier waniliowy jest często w przepisach. Waniliowy a może wanilinowy? Czy zwróciłeś uwagę na różnicę w nazwie? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, czym jest cukier wanilinowy, a z pewnością warto to wiedzieć. Wanilia a wanilina, jaka jest różnica? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej.
Wanilia a wanilina – poznaj różnicę
Cukier wanilinowy to po prostu podróbka opcji waniliowej. Ten związek organiczny ma znaczenie, jeśli chodzi o zapach i smak. Oznacza to, że cukier wanilinowy nie ma tak naprawdę wiele wspólnego z prawdziwą wanilią. Dlaczego ten produkt jest tak popularny? Odpowiedź jest prosta. Znaczenie mają tutaj pieniądze, a dokładniej koszty produkcji. Wyprodukowanie cukru wanilinowego jest po prostu tańsze, a więc bardziej opłacalne.
Okazuje się, że spożywanie waniliny nie pozostaje bez znaczenia dla ludzkiego organizmu. Składnik ten figuruje na liście niebezpiecznych związków chemicznych NIH. Jej spożywanie może powodować podrażnienia skóry, zapalenie skóry, a także egzemę. Co więc zrobić, aby zyskać piękny zapach bez stosowania cukru wanilinowego? Warto przyrządzić cukier waniliowy samodzielnie. Nie jest to skomplikowane, a z pewnością dużo lepiej użyć cukru waniliowego własnej roboty, niż niezdrowego cukru wanilinowego, który może wywołać nieprzyjemne dolegliwości.
Przepis na cukier waniliowy
Do przygotowania cukru waniliowego potrzebujesz słoika, dwóch szklanek cukru oraz jednej laski wanilii. Przygotowanie rozpocznij od wsypania cukru do słoika. Następnie wyjmij ziarenka z laski i dodaj je do cukru. Pustą laskę wanilii także wrzuć do słoika. Całość dokładnie wymieszaj i zamknij. Tak przygotowana mieszanka powinna pozostać przez dwa tygodnie w ciemnym miejscu. Pamiętaj, aby czasami wstrząsnąć słoikiem. Po upływie czternastu dni, Twój własny waniliowy cukier jest już gotowy