Wegański sos beszamelowy

Sos beszamelowy – do czego

Sos beszamelowy jest przysmakiem wielu. Oczywiście istnieje wiele przepisów i sposobów na jego wykonanie. Zależnie od diety i preferencji możemy dopasowywać składniki sosu. Do jakich dań pasuje sos beszamelowy? Gdzie najczęściej jest wykorzystywany? Jeśli chodzi o dodanie sosu do gotowych potraw pasuje on idealnie do mięs takich jak kurczak, wołowina, czy jagnięcina. Często polewane są nim również ryby na przykład dorsz, pstrąg oraz halibut. W tym wypadku przyrządzając sos powinniśmy zwrócić uwagę by był on nieco rzadszy, w ten sposób polanie potraw nie będzie problemem, a wszystko będzie ze sobą współgrało. Jeśli chodzi o wegetariańskie potrawy idealnie sprawdzają się ugotowane warzywa polane sosem beszamelowym takie jak brokuły, szparagi i cukinia. Przepyszne są też podane w formie zapiekanej lub grillowanej. Jajka gotowane, czy puree z ziemniaków również idealnie będzie współgrać z sosem. Sos beszamelowy wykorzystuje się często również jako składnik wielu potraw. Jeśli jesteśmy fanami wszelkiego rodzaju zapiekanek sos jest strzałem w dziesiątkę. Zapiekanki tworzymy polewając składniki sosem i zapiekając w piekarniku. Często sos wykorzystuje się też np. do przygotowywania sufletów. Uniwersalność sosu beszamelowego sprawia, że ma on mnóstwo fanów.

Beszamel bez mleka

Wegańska wersja sosu beszamelowego – czyli bez mleka – smakiem nie w żadnym wypadku nie odstaje od tradycyjnej wersji. Jeśli chodzi o składniki na wegański sos beszamelowy będziemy potrzebować m.in. olej kokosowy, mleko roślinne – najlepiej nie słodzone chociażby ryżowe- mąkę kukurydzianą, oraz przyprawy jak pieprz, sól i gałka muszkatułowa, przyda się również cytryna do smaku. Jeśli chodzi o proporcję w dużej mierze zależy to od gęstości sosu jaką pragniemy osiągnąć. W przypadku oleju kokosowego mimo, że nierafinowana wersja jest zdrowsza, w tym wypadku lepiej wybrać rafinowany, gdyż ma on bardziej neutralny smak. Pozostaje nam ugotowanie składników, oraz doprawienie sosu według upodobań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *